Mistrovství světa kuchařů Bocus d´Or míří do České republiky .

Mistrovství světa kuchařů Bocus d´Or míří do České republiky
Deset přednášek, dvě panelové diskuse, jedna soutěž o mobilní telefon od společnosti O2, digitální restaurace k nahlédnutí i s obsluhujícím robotem, skvělé thajské jídlo a jedno velké překvapení. Přesně takový byl 1. Český Gastronomický Kongres, za kterým stojí Český Gastronomický Institut (CGI). A ten na něm představili novinku – na nejprestižnější gastronomické soutěži už nebude chybět Česká republika.
Kongres otevřeli zakladatelé CGI a představili aktivity, které v institutu chystají – například školení pro začínající podnikatele v gastru a mnoho jiného. K slovu se dostal i Pavel Vinkler, zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu a mluvil například o 5% slevě na pojistném na sociálním zabezpečením pro některé zaměstnance.
Digitální restaurace a příběhy tří podniků
Prvním přednášejícím byl Jan Herget, ředitel agentury Czechtourism, který vysvětloval, jak agentura pomáhá rozvoji turismu a celému pohostinství. Dále pokračoval Petr Kostelný, majitel společnosti Pecosta, s představením restaurace 21. století. Ta řídí provoz pomocí dat z pokladního systému, najímá personál online, nakupuje a naskladňuje automatizovaně a lidé v ní mohou platit přes QR kódy.
Do praxe účastníky přenesly tři příběhy tří podniků. O restauraci Dejvická 34 se mluví hodně, zejména poté, co získala po necelých dvou letech fungování michelinské ocenění Bib. O tom, jak se vede Dejvické 34 mluvil sám majitel Tomáš Černý. Petr Ogurčák, spolumajitel bistra Etapa odhalil tajemství úspěšné bistrologie. I do bister totiž patří dobrá gastronomie. A o důležitosti partnerství v gastronomii povídal Jiří Ševčík, Commercial excellence manager for on trade z Plzeňského Prazdroje.
Bistra jsou na vzestupu
O tom, že počet bister v České republice stoupá a už to nejsou jenom bistra, nýbrž přímý konkurenti restaurací nás přesvědčil Vojtěch Václavík, majitel bistra Kro Kitchen. Ten sám pracoval v luxusních restauracích a chtěl přinést dobré jídlo všem lidem.
A za dobré gastro napříč všemi restauračními segmenty se snaží bojovat Český gastronomický institut, který dal na 1. Českém Gastronomickém Kongresu prostor všem inspirativním lidem. Zkrátka společně za lepší gastro.
Dvě diskuse: Budoucnost gastra a ekonomický panel
Po pandemii se mnoho lidí pracovat do gastra nehrne, naštěstí není to status quo. I o tom si povídali Veronika Pokorná, HR Perfect Canteen, Hopi Gastronomy; Karel Mařík, CMO & co-founder, Grason; Petr Olbrich, Marketing Director, MAKRO Cash & Carry ČR; Tomáš Vrba, gastropodnikatel, majtel skupiny La Place; Sylvio Spohr, majitel Cafe Louvre a prezident Asociace restauratérů Apron a moderoval Luboš Kastner, místopředseda spolku Českého Gatronomického Institutu, člen představenstva, Garant projektu Moje restaurace, Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Tito odborníci se shodli na tom, že je důležitá právě transparentnost, jak vůči hostům, tak i zaměstnancům. Mluvilo se také o stoupajících cenách. „Sám jsem musel zvednout ceny o 10–20 %, protože se náklady zvyšují, hosté to akceptují,“ řekl Sylvio Spohr. Nakonec když stojí bageta v řetězci 130 korun, nemůže stejně stát svíčková na poledním menu.
Ekonomický panel moderoval opět Luboš Kastner a vystoupili na něm: Stanislav Kouba, náměstek pro řízení sekce Daně a cla, Ministerstvo financí; Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR; Pavel Vinkler, ředitel odboru podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Petr Kovařík, člen předseda představenstva, Pražská Plynárenská. Hned v úvodu se zmiňovala možná opatření z dalšího šíření pandemie. „Předpokládá se, že na podzim přijde další vlna. Nyní doufáme, že čtvrtá dávka očkování bude účinná už i na nové varianty viru,“ popsala Pavla Svrčinová, hlavní hygienička České republiky.
Na Bocuse d´Or už Češi chybět nebudou
V poledne se na 1. Českém Gastronomickém Kongresu
odtajnila velká novinka. Nejprestižnější gastronomická soutěž na světě míří do
České republiky. Předvýběr a státní kola budou probíhat pod taktovkou CGI.
Výherce národního kola si pak bude moct změřit své schopnosti s ostatními
evropskými špičkami na evropském finále a v případě úspěchu pak i na
světovým finále soutěže Bocuse d´Or v Lyonu. Časem se toho dozvíte
více.
Sestavit menu je věda a prorazit online ještě větší
O menu engineering mluvil Marek Fichtner, šéfkuchař, lektor v Gourmet academy a porotce v kulinářské show MasterChef 2015–2016, který vede největší Českou restauraci Červený Jelen. Společně s publikem si vyzkoušel, jak fungují pravidla vědeckých studií a že vše ověří praxe.
Po něm následoval Jura Ibl, marketér a analytik, Vítr v Gastru, který účastníkům kongresu poradil, jak se zviditelnit online.
Technologie a udržitelnost jdou ruku v ruce
Technologii v akci představil Tomáš Kochaníček, CEO z Bettaroe Robotics. Takový robot umí řešit problém nedostatku pracovních sil, nevyžaduje manuální obsluhu, snižuje náklady a zvyšuje efektivitu. Tak proč ho nevyužít?
Na technologické vlně se pokračovalo představením digitální HACCP platformy – online systému monitorování a zápisu teplot v chladicím a mrazicím zařízení. Mluvil o ní Oldřich Šíl, CEO at Fri-Service Czech, Shareholder at Integrated Retail Solutions, Founder of IRS Synstores Brand.
Na závěr se nevynechalo ani téma udržitelnosti a Zero Waste přístupu. Představil ho Lukáš Nevyjel, majitel a šéfkuchař, restaurace Nota Bene.
Bez partnerů by to nešlo
Český gastronomický kongres by se samozřejmě nemohl konat bez partnerů. Děkujeme hvězdným partnerům: Office of Commercial Affairs ROYAL THAI EMBASSY, JT International, MAKRO CASH & CARRY Česká republika. Nesmíme zapomenout poděkovat také hvězdným partnerům kongresu 2 hvězd: Gastro Mach, Mattoni 1873 a Plzeňský Prazdroj. Děkujeme také hvězdným partnerům kongresu: Autset, Grason, Qerko a Septim spojené v rámci skupiny Miton Gastrotech, AG FOODS s kávovou značkou Enzo Bencini, EAT PERFECT BY FILIP SAJLER, BOHEMIA SEKT, FOODER, HOBART, Le Patio Group – Illy, O2 Czech Republic, PREMIUM GASTRO, ReKRABIČKA. Partnerem techniky byla společnost PARILLA SOUND, partnerem nápojů MATTONI 1873, partnerem kávy se staly společnosti AG FOODS a Illy Patio Group.
Záštitu nad kongresem převzala: Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky, Asociace restauratérů APRON, Hospodářská komora, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.
Pro editory:
Český Gastronomický Institut vznikl v květnu 2020 a jeho zakladateli jsou Luboš Kastner, spolumajitel největší restaurace Červený jelen; Petr Lupínek, majitel společnosti Intergast; Jiří Roith, šéfkuchař a zakladatel projektu Kulinářské umění a Filip Sajler, CEO a šéfkuchař Perfect Canteen.
F B