Ferda domů zaznamenal rekordní počet objednávek

Ferda domů zaznamenal rekordní počet objednávek

Steaky, klobásky nebo pěkně opečené špekáčky. Letní grilování je v plném proudu. Co ho ale takhle oživit o nějakou netradiční chuťovku a speciální pivo? Naservírujte hostům staročeskou pochoutku lehký pivní sýr a k tomu jim nabídněte pivo Ferdinand, které si nechte zdarma dovést až k vám na zahrádku. Podle slov majitele pivovaru je dovážková služba Ferda domů stále oblíbenější.

Vůně čerstvě opečeného masa, hudba a smích. Letní večery jsou konečně tady a lákají k vysedávání venku u ohně nebo grilu. Jedinečné okamžiky s přáteli si žádají dobré jídlo a pivo. Pivovar Ferdinand již dva roky provozuje službu Ferda domů, kdy rozváží každou středu čerstvé pivo nebo basy piv namixovaných podle vaší chuti po celé Praze. Podle slov pana Dařílka, majitele pivovaru poslední dobou benešovský pivovar zaznamenal zvýšenou poptávku po této službě. „Máme čísla, která v porovnání s loňským květnem ukazují až 60% nárůst. Určitě v tom hraje roli počasí a pak určitě i fenoném poslední doby, že lidé raději konzumují pivo více doma než v hospodě,“ dodal Dařílek.

Za ochutnání rozhodně stojí speciály, například bylinné polotmavé pivo Sedm kulí, světlý speciál d ́Este nebo nový hořký speciál Max 11%. „Věříme, že z naší nabídky si vybere skutečně každý a naše skutečné pivo ocení sváteční pijani i fajnšmekři,“ říká sládek Pivovaru Ferdinand Jaroslav Lebeda.

Spojte letošní prázdniny s pivem Ferdinand. Vyzkoušejte některé z osmi druhů piv.

Buďte skvělí hostitelé a nabídněte přátelům kromě skutečného piva i něco zajímavého na chuť.

Paleta prázdninových jídel je skutečně široká. Zkuste být letos originální a vyzkoušejte staročeské pivní recepty. Kromě klasického guláše je zajímavým pokrmem pivní sýr. Lehkou staročeskou pochoutku vyráběli kdysi hospodští v krčmách. Oživte tradici a vyzkoušejte něco nového, co se hodí ke grilování. Lehký pivní sýr je výborný na čerstvém chlebu, bagetce nebo topince. A vyrobte ho z piva Ferdinanda, které se díky tradiční výrobě hodí pro přípravu pokrmů.

Užijte si skutečné letní večery s pivem Ferdinand.

Recept na pivní sýr

Na čtyři porce potřebujete: 300 g tvarohu, 1 l světlého piva Ferdinand, kmín, sladkou mletou papriku,pepř, sůl.

Postup: Kmín umelte, smíchejte s paprikou a solí. Tvaroh (pokud možno méně tučný) rozmačkejte na kaši, zamíchejte do ní koření a zalijte v misce pivem. Přikryjte pokličkou. Nechte zrát za oknem asi 5 dnů. Potom sýr rozmixujte a nechte ještě další dva dny zrát. Podávejte s čerstvým pečivem, máslem a jemně nasekanou pažitkou.

Vladimír Poštulka vaří z piva Ferdinand

Známí český gurmet-kritik Vladimír Poštulka má rád benešovské pivo a ještě raději z něho vaří. „Z piva i na pivě se toho dá vařit skutečně hodně, třeba takové polévky,“ říká kulinářský publicista, který již několikrát publikoval v Hláškách (občasníku, který vydává Pivovar Ferdinand) pivní polévku

Gramatyku a pivní karbanátky. Oživovat zapomenuté staročeské recepty se rozhodl i tentokrát.

Vyzkoušejte třeba fazolovou polévku z polotmavého ležáku Sedm kulí.

Pivní polévky se obvykle připravují ze světlého slabšího piva, nejčastěji z „desítky“. Jsou syté a zdravé!

Vladimír Poštulka obecně radí k vaření pivních polévek: „Pivo uvařte, zahustěte nastrouhaným chlebem, přidejte sůl, cukr, kmín a máslo. Hotovou polévku zjemněte smetanou, do níž rozšleháte žloutky. Můžete dochutit zázvorem a citronovou šťávou.“ Vyzkoušejte třeba pivní fazolačku. Na 4 porce potřebujte: 1 litr černého zvětralého piva, 100 g fazolí, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 feferonka, 30 g sádla, kmín, pepř, sůl.

Postup: Fazole přes noc namočte ve vodě, potom je vařte ve směsi vody a zvětralého piva. Na pánvi osmažte do zlatova nakrájenou cibuli, přidejte ještě na plátky nakrájený česnek. Vložte do polévky a ještě na zbylém tuku osmažte jemně nakrájenou feferonku. Ochuťte mletým kmínem, opepřete,

VLADIMÍR POŠTULKA INFO:

Vladimír Poštulka je přední český gurmet-kritik, který se od roku 1991 profesionálně věnuje kulinářské publicistice. V roce 1997 založil a řídil měsíčník Labužník, byl autorem a moderátorem televizního cyklu Vaříme česky a rozhlasového cyklu Labužníkův lexikon. Vydal knihy Labužníkův lexikon a 100 nejslavnějších receptů světa. Vedl rubriku Zápisník labužníka v týdeníku Instinkt, v Pražském deníku pravidelně hodnotil úroveň pražských restaurací, v Lidových novinách vedl rubriku

S labužníkem v kuchyni. Od října 2006 je externím hodnotitelem německého prestižního gourmet- magazinu Der Feinschmecker, stal se tedy prvním českým gourmet-kritikem na evropské úrovni. Dnes pravidelně vystupuje v různých pořadech o vaření.

Označeno pod: , ,

Back to top