Gastronomia Bohemica a Česká chuťovka

Gastronomia Bohemica a Česká chuťovka se představí na 18. mezinárodním veletrhu VÍNO&Delikatesy 2015

Gastronomia Bohemica z.s. a společnost Sympex Group s.r.o. se veletrhu účastní formou společné expozice držitelů značky ČESKÁ CHUŤOVKA podruhé. Mezinárodní veletrh VÍNO&Delikatesy je příležitostí k prezentaci mimořádné nabídky vín a gastronomických specialit nejen v národním, ale i mezinárodním měřítku, oprávněně je označován jako veletrh zážitkový a proto je na místě jeho zařazení i jako prezentace zážitkové turistky.

I letos se společnost Sympex Group s.r.o. představuje svým produktem – soutěží o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka“ a „Dětská chuťovka“, která proběhne letos již posedmé, opět pod záštitou předsedy Senátu ČR pana Milana Štěcha. Do soutěže se mohou hlásit jen čeští výrobci s potravinami vyrobenými v ČR, které splňují vysoké senzorické parametry, zejména výrazné chuťové vlastnosti. Cílem je podněcovat výrobce k nabídce vyššího podílu vysoce kvalitních tuzemských potravinářských výrobků a uspokojovat tak i rostoucí poptávku po nich ze strany náročných spotřebitelů. Uzávěrka přihlášek do soutěže je 18. září 2015, vyhlášení výsledků a předání ocenění nejlepším výrobcům pak proběhne ve Valdštejnském paláci v Praze, sídle Senátu ČR, 22. října 2015.

Na veletrhu VÍNO&Delikatesy se ve společné expozici České chuťovky a Gastronomie Bohemica představí tři úspěšní výrobci z loňského ročníku soutěže – Knedlíky Láznička, benešovský Pivovar Ferdinand a Moštárna Louny, kteří ve své strategii sází především na vysokou kvalitu a vynikající chuť svých výrobků. Návštěvníci veletrhu budou moci ochutnat Láznička knedlíky oceněné Českou a Dětskou chuťovku i Cenou novinářů – špekový, bramborový plněný uzenou vepřovou kýtou, borůvkový a meruňkový, na speciální ochutnávce ve čtvrtek 23. dubna od 11 hodin.

Gastronomia Bohemica z.s. loni představila svoji publikací „Procházka chutěmi českých regionů“ jejímž účelem je trvale připomínat historii regionálních pokrmů, stejně jako i výrobců regionálních jídel s cílem propagace regionální turistiky. Během posledních let GABO z.s. uskutečnil několik kulinářských soutěží, konkrétně v roce 2013 v Praze soutěž o nejlepší slaný knedlík pod názvem „Slaný knedlík – perla české kuchyně“, minulý rok ve Velkých Pavlovicích pak „Soutěž o nejlepší ovocný knedlík“ a koncem září 2014 v Přibyslavi prezentaci „Brambory 100 x jinak“.

Na veletrhu VÍNO A DELIKATESY 2015 vystoupí GABO z.s. s prezentací svého poněkud zapomenutého produktu „Slavnosti Pražské šunky“. Není nutné se dlouze zmiňovat o historii Pražské šunky, která je celkem všeobecně známá. První kdo vyrobil jemně uzenou a dlouho vařenou šunku s kostí byl řezník a uzenář jménem Zvěřina a to již v roce 1857(?), ale proslavil ji řeznický klan Chmelů ve své známé již neexistující Vinohradské výrobně Na Zvonařce, který měl i svůj chov prasat krmených zvláštním pšeničným šrotem a mlékem. Název Pražská šunka není chráněn a proto ji vyrábí „kde kdo“. Znárodněním výrobny Na Zvonařce prakticky klasická Pražská šunka od kosti skončila a 40 let se vyráběla šunka dušená, která se vydávala za Pražskou. Prodává se jako konzervovaná v oválné plechovce z masokombinátu v Plané nad Lužnicí a je stále významným exportním artiklem pod názvem Prague Ham a hlavním odběratelem byly USA. Cílem prezentace „Slavností Pražské šunky“ je přispět do skupiny národních gastronomických „suvenýrů“ jako je španělská Iberijská šunka, nebo chorvatský pršut. Tedy každý turista opouštějící Českou republiku by si měl koupit mimo Becherovky a Karlovarských oplatků, také luxusní vakuové balení pravé Pražské šunky!

Pražská šunka, která bude prezentovaná na veletrhu VÍNO A DELIKATESY je z výrobny velkouzenáře JUDr. Jaroslava Kšány a bude podávána na expozici Státního zemědělského intervenčního fondu.

Gastronomia Bohemica, o.s., Dlouhá 13, 110 00 Praha 1, tel. 731628357, mail: franekpav@seznam.cz, mail: info@gastronomia-bohemica.cz, www.gastronomia-bohemica.cz

Označeno pod: ,

Back to top