Historie destilerie Armagnac Delord

Armagnac Delord

Historie destilerie Armagnac Delord

Armagnac Delord je typický destilát z oblasti Gascogne. Tento malebný venkovský kraj jihovýchodní Francie je obklopen Pyrenejemi na jedné a Atlantickým oceánem na druhé straně. Kraj zůstal prakticky nezměněn od dob d´Artagnana a Cyrana z Bergeracu, kteří spolu s vynikající kuchyní a Armagnacem proslavili Gaskoňsko po celém světě.

Výroba v rodinné destilerii začala v roce 1893, kdy se Prosper Delord se svým pojízdným destilačním přístrojem usadil ve vesničce Lannepax. Po smrti zakladatele se jeho dva synové Gaston a Georges rozhodli pokračovat v otcovi práci – pěstování vinné révy, destilaci a prodeji svých produktů. V roce 1925 pak založili společný podnik Delord Freres.

Nyní již třetí generace Delordů, jmenovitě Jacques a Pierre, vyrábí na stejném místě, podle původních receptů pověstný destilát, který pak v dubových sudech zraje v původních skladech. Rodinný podnik je zcela nezávislý. Patří mu vinohrady, destilérie s dvěma destilačními přístroji i sklady s kapacitou 700 sudů.

Rodinné vinice se rozprostírají v samém srdci kraje Bas – Armagnac, v centru jedné ze tří zákonem stanovených oblastí Appelation d‘Origine Controlée. Pro výrobu Armagnac se na vinicích pěstují tři odrůdy révy vinné – Folle Blanche, Colombard a Ugni Blanc. Jednotlivé odrůdy vynikající kvality s vlivem sousedních oblastí Bordeaux, Gaillac, Rhony, Languedoc-Roussillon se sbírají postupně podle zralosti a odvážejí do palírny k dalšímu zpracování.

Palírna je umístěna v původním objektu ve vesnici Lannepax. Zde probíhá příprava sebraných plodů a destilace vybraných hroznů úrody. Destilace probíhá zpravidla od začátku prosince do konce ledna. Dva staré měděné destilační přístroje Alambic Armagnacais produkují nepřetržitě okolo 1600 litrů 60 % alkoholu během 24 hodin. Technika destilace sem přišla spolu s Arabskou kulturou.

Zrání a lahvování

Po destilaci a několikanásobné filtraci je prakticky bezbarvý destilát stočen do hluboce vypálených dubových sudů z oblasti Limousin o objemu 400 až 420 l. Tento druh dubu letního má více porézní dřevo s většími zrny, což zaručuje dobrou prostupnost a odpařování alkoholu v průběhu zrání. Následně jsou sudy převezeny do skladu, kde dlouhodobě zrají 20 až 35 let. V průběhu let dubové dřevo zbarvuje Armagnac postupně přes slámově žlutou, zlatě jantarovou až do mahagonové barvy. Současně dochází i ke zjemňování chuti a poklesu alkoholu.

Během zrání se Armagnac ve sklepích pravidelně testuje, aby splňoval maximální kritéria kvality. Před lahvováním do typických lahví tvaru „basquaise“ jsou jednotlivé produkty namíchány Jacques Delordem do požadované kvality.

V těsném sousedství skladu jsou v přísně „střežené“ místnosti umístěny nejstarší ročníkové destiláty v 50 litrových skleněných nádobách. Po stočení do lahví jsou ručně dopsány etikety včetně příslušného ročníku a datum lahvování. Kvalita produktu je potvrzena tradiční rodinou voskovou pečetí.

Armagnac podávejte o teplotě 17 – 18 °C v typických tulipánovitých sklenkách.

Armagnac je nejenom výborný nápoj, ale dá se použít i pro přípravu a dochucení různých pokrmů.

Označeno pod:

Back to top