První pražská plzeňská restaurace U Pinkasů

První pražská plzeňská restaurace U Pinkasů

Restaurace U Pinkasů, Jungmannovo náměstí 16, 110 00 Praha 1 Tel.: +420 /221 111 152; Fax: +420/221 111 153; E-mail: provoz@upinkasu.cz; www.upinkasu.cz

172. výročí založení Restaurace U Pinkasů 8. dubna 2015 Již šest generací našich předků hostila od roku 1843 Restaurace U Pinkasů a byla svědkem řady zásadních jednání a rozhodnutí. Elita té první generace – Palackého Staročeši – osnovala v přízemí Restaurace U Pinkasů obrození českého národa. Vystřídali ji Křižík, bratři Odkolkové, Tyrš a další členové vážených spolků a pinkasovských stolních společností. Elita třetí generace, Mladočeši, v čele s pány Kramářem a Rašínem pravidelně rokující v 1. patře U Pinkasů dílo načaté první generací zrealizovala. Čtvrtá generace se U Pinkasů bavila humorem dvojice Voskovce a Wericha. Pátí v řadě čekající v sedm ráno U Pinkasů na dršťkovou polévku před každodenním nástupem k budování socialismu si podávali dveře s herci Štěpánkem, Peškem, Smolíkem a dalšími z ansámblu Národního divadla, jejich nástupci z šesté generace zase s Hrabalem či osobnostmi z disentu, který se snažil socialismus rozbít. Jeden z příběhů z období pádu socialismu spojený s cestou Václava Havla z komunistického kriminálu do prezidentské funkce nejenže zachytily zdi Restaurace U Pinkasů, ale zvěčnil jej i Alan Pajer, Havlův osobní fotograf a přítel. Fotoreportáž tohoto příběhu při příležitosti 172. výročí Restaurace U Pinkasů slavnostně odhalil pan Alan Pajer dne 8. dubna 2015 přesně v místě, kde se jeho část před čtvrt stoletím odehrála. Alan Pajer zavzpomínal na Václava Havla a přiblížil hostům detaily tehdejších dní. Na závěr svého proslovu představil další fotografii s Václavem Havlem, k níž uvedl: „2.3.2003 odevzdal Václav Havel státní pečeť a klíče k Hradu a řekl: Už toho bylo dost a je čas na jednu Plzeň.“ Ke vzpomínce na Václava Havla se připojili i přítomní Olga Sommerová a Tomáš Hanák.

Který z klíčových životních okamžiků prožijeme U Pinkasů my, příslušníci sedmé generace? K tomu v čele Restaurace U Pinkasů stojící pan František Novotný dodává: „Na tom, že se U Pinkasů odehrálo tolik zásadních událostí, není nic mystického – bez skvělého piva, výborné kuchyně a vynikající polohy by se tu ale nespíš neodehrály. Uděláme vše proto, aby k nám mířily činit klíčová rozhodnutí i další generace!“ Oslava 172. výročí založení Restaurace U Pinkasů byla zahájena v 11.00hod. Po odhalení fotografií Václava Havla bylo pro pozvané hosty připraveno pohoštění ve formě jeho oblíbené gastronomie, kterou připravil šéfkuchař Restaurace U Pinkasů p. Robert Koura. Ten měl tu čest Václavu Havlovi rok a půl vařit. Restaurace U Pinkasů – Jak vše začalo 8. dubna 1843 Jakub Pinkas uložil ve sklepě dvě vědra prvního zlatého ležáku Pilsner Urquell, a to necelý půlrok po jeho zrodu v tehdejším Měšťanském pivovaru v Plzni, a nabídl jej svým zákazníkům. Netrvalo dlouho a Pinkas opustil řemeslo krejčího; místo šití řeholních rouch se k pozdější radosti mnoha vážených pražských osobností i každodenních štamgastů stal hospodským. Kvalita plzeňského piva byla ve zdejším podniku od počátku nade vším a hospodský Pinkas přišel i s originálním způsobem servírování nikoliv do džbánů, jak bylo tehdy zvykem, ale přímo do sklenic, aby si pivo zachovalo svou prvotřídní kvalitu a jedinečnou vůni i chuť.

Lenka Skácelová Marketing Specialist  –  marketing@adria.cz

 

 

Označeno pod: , ,

Back to top