V soutěži o nejlepší ovocný knedlík 2014 to vyhrály maliny

V soutěži o nejlepší ovocný knedlík 2014 to vyhrály maliny

VELKÉ PAVLOVICE,

 – V soutěži o Nejlepší ovocný knedlík 2014, jejíž první ročník se uskutečnil v sobotu 5. července ve Velkých Pavlovicích na jižní Moravě, vyhrál klasický český kynutý knedlík plněný malinami. Jeho autorem byl kuchař-amatér Zdeněk Kupec, reprezentující pražskou cukrárnu Václavská pasáž. Získal celkem 123 bodů – ze 140 možných – porazil tím dalších 11 soutěžících z celé ČR. Překvapení ze svého umístění komentoval skromně: “Prostě jsem to zkusil, o vítězství jsem vůbec nepřemýšlel, tím více je to příjemné a mám z toho radost.“

Kynutých knedlíků bylo z hodnocených 23 vzorků nakonec vůbec nejvíce – celkem 12. A obsadily i příčky nejvyšší. Druhé místo vybojoval Jan Dvořáček z Prahy za knedlík borůvkový, ale naprostým překvapením bylo místo třetí. To získala teprve pětiletá Ella Suchánková z Brna s knedlíkem plněným nektarinkami s karamelem. Bronz pro tuto velmi šikovnou malou kuchařinku je nejlepším důkazem, že sedmičlenná porota dostávala vzorky k posouzení naprosto anonymně, rozhodovala opravdu jen chuť a kvalita.

Soutěžilo se o jakýkoliv nejlepší ovocný knedlík, tj. nebylo určeno, jaký má být – z jakého těsta, jaká ovocná náplň… Dokonce bylo jedno, zda šlo o ovoce čerstvé, či již kompotované, sušené apod. Akce se sice konala v době meruňkobraní, ale kreativitě se meze nekladly. I proto se nakonec asi meruňkový knedlík nevešel ani na stupně vítězů a – ač jich bylo nakonec celkově nejvíce – nejúspěšnější meruňkový vzorek skončil až čtvrtý.

Akce, jejímž pořadatelem byl spolek Gastronomia Bohemica z.s. a Městský úřad Velké Pavlovice, byla přístupná všem kuchařům, kteří se přihlásili – profesionálům i amatérům, studentům gastronomie, školním kuchařkám, hospodyňkám, které rády vaří… Neplatilo se žádné startovné. Jedinou podmínkou bylo dodat v den soutěže svůj soutěžní vzorek knedlíků do místního zámečku – ekocentra Trkmanka. Tam pak po 13. hodině zasedla sedmičlenná porota v čele s Ing. Janou Sombergerovou, MBA (fundovaná odbornice, absolventka vysoké hotelové školy a profesionální sommeliérka – dáma s vytříbenými chuťovými buňkami) a začala ochutnávat a hodnotit. Knedlíky byly porotě samozřejmě podávány teplé (nahřívání v konvektomatu) a každý soutěžící je mohl připravit a doplnit/posypat čím a jak chtěl. Samotná distribuce vzorků k porotě pak už byla samozřejmě zcela anonymní…

Po 17. hodině se pak výsledky soutěže staly veřejnými a – za zvuků fanfár – proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů. Ti úplně nejlepší vyhráli zájezd a současně byli oceněni diplomem a kuchařkou vydanou spolkem Gastronomia Bohemica. Odměněn pamětním diplomem ale byl nakonec každý, kdo se soutěže zúčastnil. A zbylých soutěžních knedlíků, které nezkonzumovala porota, se nakonec ujala veřejnost přítomná na Meruňkobraní. Knedlík – česká klasika „Cílem spolku z.s. Gastronomia Bohemica (GaBo) je propagace regionálních potravin, regionální gastronomie a propagace regionálního cestovního ruchu. A zde snoubí právě všechny tyto aspekty,“ odpovídá na otázku o smyslu celé akce Ing. Pavel Franěk, prezident z.s. Gastromia Bohemica. A navíc – český knedlík má podle něj svoji dlouhou tradici. Ve své podobě, tj. šišky, byl znám již v 9.

století a stal se typicky českou přílohou, která je nezaměnitelná. I proto se stal vyhledávaným ze strany turistů. „Ale především je navýsost regionálním pokrmem a zaslouží si svoji pozornost,“ říká hrdě o knedlíku Pavel Franěk.

Velkopavlovické meruňkobraní 2014 Jak již bylo řečeno, spolu s Gastronomií Bohemica bylo pořadatelem akce město Velké Pavlovice. Soutěž se stala součástí prvního ročníku víkendových slavností Velkopavlovické meruňkobraní 2014. „Víno a meruňky“, toto příznačné spojení s Velkými Pavlovicemi – podle slov starosty města Pavla Procházky – k sobě po staletí neodmyslitelně patří. Jeden druh meruňky je dokonce registrován jako Velkopopovická meruňka a i to je důvod proč město aspiruje stát se metropolí ovocných knedlíků.

Akce se konala pod záštitou ministra zemědělství, agentury pro cestovní ruch CzechTourism a starosty města Velké Pavlovice. Více informací k akci najdete na : – tisková zpráva: – kompletní výsledky: – fotky:

Kontakty: Ing. Pavel Franěk Gastronomia Bohemica z.s. – prezident e-mail: franek@gastronomia-bohemica.cz tel.: 731628357

Mgr. Jiří G. Souček Gastronomia Bohemica z.s. – komunikace, redakce, marketing e-mail: soucek@gastronomia-bohemica.cz; redakce@gastronomia-bohemica.cz tel.: 739096121

Označeno pod: ,

Back to top