Svatomartinská husa a produkce drůbeže v ČR .


Ing. Jan Doležal
prezident
V Praze dne 30. října 2020
Svatomartinská husa a produkce drůbeže v ČR
Husa domácí patří mezi nejstarší domestikovanou drůbež. Někteří archeologové datují počátky jejího chovu v Evropě již do mladší době kamenné. Pečená husa s přílohou (knedlíky nebo bramborové placky) patří mezi zaručené speciality tuzemské kuchyně a je také nedílnou součástí tradic spojených se zimním obdobím, tedy svátkem sv. Martina (Svatomartinská husa) a později Vánoc jako Svatoštěpánská husa. V souvislosti s trendem posledních let využívat co nejvíce lokální suroviny, přibývá obchodníků, kteří nabízejí na sváteční stůl husu z českých chovů. Pro chovatele jsou svatomartinské slavnosti vrcholem sezóny a jeden z hlavních zdrojů příjmů.
Letošní rok je kvůli probíhající pandemii
koronaviru jiný. Vzhledem k jarním omezením se na trzích prodávalo méně
housat, což byl pro chovatele problém. V České republice vylíhlá housata
totiž primárně nesměřují na export, ale jsou vykrmována spíše u malochovatelů a
tradičních menších výkrmců hus, kteří mají již své stálé odbytové kanály.
Vzhledem k tomu, že druhá vlna pandemie a také druhá vlna omezení probíhá
na podzim, kdy se obvykle prodávají na trzích husy vykrmené, dojde
pravděpodobně k výpadku i nyní. Velký problém zaznamenává sektor HORECA,
který doposud lákal zákazníky na Svatomartinské hody. Vzhledem ke spojitosti
s oslavou mladých „svatomartinských“ vín, kterým se říká české „beaujolais“ si zákazník bude muset
nejspíše svatomartinskou husu společně se svatomartinským vínem letos vychutnat
v kruhu rodiny.
„V letošním roce bylo u nás vylíhnuto 170 863 ks tedy asi o 5 000 ks méně než vloni. Husy jsou v ČR chovány v 50 hospodářstvích a počet vylíhlých kuřat má stagnující trend.“, uvedla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.
Drůbeží maso zaujímalo svou spotřebou 28,7 kg na osobu v minulém roce druhé místo a každoročně spotřeba mírně stoupá. Zaujímá druhé místo za vepřovým masem v porovnání s ostatními druhy mas. Velká obliba drůbežího masa mezi spotřebiteli je dána pro svou dietní
povahu, ale také z důvodu snadné kuchyňské úpravy a dostupné ceny. Soběstačnost ve výrobě drůbežího masa se pohybuje okolo 65 %.
„Tuzemské porážky chladí drůbeží maso výhradně vzduchem, což neplatí o chlazeném mase z některých okolních států, které do ČR drůbeží maso exportují za výrazně podnákladové ceny. Vzhledem k nelehké situaci pro chovatele hus a také pro producenty vína bychom byli rádi, aby zákazník ještě více než kdy jindy preferoval domácí produkci, a to nejen na pultech supermarketů, prodej ze dvora, případně online prodej je stále možný a v tomto roce představuje dobrou alternativu pro všechny potravinové patrioty a všechny ty, kteří oceňují kvalitu a bezpečnost českých potravin.“, dodává prezident Agrární komory ČR Doležal.
Problematickými zůstávají opakující se záchyty například polského drůbežího masa, které je kontaminováno bakterií salmonelózy. Velkému tlaku čelí chovatelé drůbeže z důvodu nízkých cen zemědělských výrobců.
Přední šéfkuchaři doporučují drůbeží maso vybírat chlazené a zástupci Českomoravské drůbežářské unie a Agrární komory ČR doplňují a apelují na zákazníka s preferencí tuzemské produkce a podpory tuzemských chovatelů drůbeže v této nelehké době.
Příloha – tabulková část
Vývoj stavů jednotlivých kategorií drůbeže v ČR (v tis. ks)
Rok | Kuřata na chov | Kuřata na výkrm | Slepice | Kohouti | Husy | Kachny | Krůty | Drůbež celkem |
2010 | 2 755 | 14 884 | 6 216 | 187 | 19 | 402 | 376 | 24 838 |
2011 | 2 932 | 11 320 | 6 137 | 188 | 18 | 289 | 365 | 21 250 |
2012 | 2 686 | 11 824 | 5 355 | 242 | 15 | 249 | 320 | 20 691 |
2013 | 3 364 | 11 693 | 7 243 | 233 | 20 | 272 | 440 | 23 265 |
2014 | 2 155 | 11 508 | 6 756 | 237 | 18 | 393 | 396 | 21 464 |
2015 | 2 820 | 12 121 | 6 297 | 245 | 19 | 590 | 416 | 22 508 |
2016 | 2 658 | 11 435 | 6 116 | 212 | 20 | 498 | 374 | 21 314 |
2017 | 2 552 | 10 938 | 6 836 | 261 | 18 | 550 | 340 | 21 494 |
2018 | 2 896 | 11 283 | 7 990 | 260 | 20 | 781 | 344 | 23 573 |
2019 | 2 392 | 11 609 | 7 582 | 261 | 20 | 768 | 347 | 22 979 |
2020 | 2 850 | 11 731 | 8 502 | 258 | 22 | 598 | 304 | 24 247 |
Pramen: ČSÚ- Soupis hospodářských zvířat
Pozn.: Soupis hospodářských zvířat k 1. 4.
Hlavní ukazatele bilance výroby a spotřeby drůbežího masa (tis.t ž. hm.) | ||||||||
Rok | Počáteční zásoba | Domácí produkce | Dovoz | Domácí spotřeba | Vývoz | Konečná zásoba | Vývoj spotřeby drůbežího masa (kg/obyv./rok) | Soběstačnost % |
2010 | 8,9 | 263,0 | 103,9 | 332,6 | 35,6 | 8,6 | 24,5 | 84,9 |
2011 | 8,6 | 236,8 | 120,2 | 323,3 | 33,9 | 8,4 | 24,5 | 73,2 |
2012 | 8,4 | 241,7 | 148,9 | 348,4 | 42,8 | 7,8 | 25,2 | 69,4 |
2013 | 7,8 | 235,0 | 139,4 | 331,9 | 43,5 | 6,8 | 24,3 | 70,8 |
2014 | 6,8 | 236,8 | 147,7 | 341,2 | 44,2 | 5,9 | 24,7 | 69,4 |
2015 | 5,9 | 239,0 | 179,1 | 370,5 | 47,3 | 6,2 | 26,0 | 64,4 |
2016 | 6,2 | 247,4 | 182,3 | 374,9 | 53,1 | 7,9 | 26,6 | 66,0 |
2017 | 7,9 | 251,6 | 164,6 | 382,2 | 36,2 | 5,7 | 27,0 | 65,8 |
2018 | 5,7 | 260,1 | 170,4 | 399,0 | 32,4 | 4,8 | 28,1 | 65,2 |
2019 | 4,8 | 265,7 | 167,2 | 407,2 | 26,07 | 4,1 | 28,7 | 65,2 |
2020* | 4,1 | 265,0 | 165,0 | 403,1 | 27,0 | 4,0 | 28,5 | 65,7 |
Pramen: Resortní statistika MZe (zpracovatelský průmysl), celní statistika
*odhad
Pro získání bližších informací prosím kontaktujte:
Ing. Gabriela Dlouhá,Ph.D. dlouha@akcr.cz