Jakou roli dnes hrají malí zemědělci a rodinné farmy prozradí již
čtvrtý ročník symposia Živé zemědělství
Přiblíží i vize ekologického a biodynamického zemědělství v České
republice
Může být zemědělství zároveň ekologické i produktivní? Jaká je
budoucnost zapojení nových technologií do biologické produkce
potravin? A v čem spočívá přínos malých zemědělců a rodinných
farem pro zemědělství v České republice? Těmito a dalšími
tématy se bude zabývat v pořadí již čtvrtý ročník Symposia Živé
zemědělství. Symposium se tentokrát zaměří zejména na postupy
při pěstování zeleniny a připomene stoleté výročí
biodynamického zemědělství. Těšit se můžete na inspirativní
přednášky, praktické workshopy, debaty a samozřejmostí je i
prostor pro networking. Symposium se uskuteční ve dnech 1. a 2.
března 2024 v Národním zemědělském muzeu v Praze.
Ve dvou dnech čeká účastníky symposia více než 20 přednášek, diskuzí a workshopů od českých i
zahraničních řečníků. Těšit se můžete mimo jiné na příklady z praxe od světových špiček
ekologického a biodynamického zemědělství: Martin Ott, Martin von Mackensen nebo Jonas
Machnik. Celá akce bude simultánně tlumočena (čeština-němčina), a pro zájemce budou k dispozici
sluchátka na vypůjčení. Ke vstupence je navíc k dispozici také online záznam všech přednášek.
V rámci symposia si připomenete letošní významné milníky – stoleté výročí biodynamického
zemědělství, 15 let od založení hnutí Komunitou podporovaného zemědělství v České republice a 10
let existence Asociace AMPI. Po oba dny budou moci účastníci ochutnat dobroty z lokálních bio
produktů od spřátelených ekologických farem.
Program
100 let biodynamického zemědělství | Martin Ott
Pěstování zeleniny na farmě Velehrad | Petr Weidenthaler
Výživa půdy v zelinářských podnicích – na co se zapomíná? | Martin von Mackensen
Příklady dobré praxe | Dobrodružný statek | Farma mezi poli | Farma Jednorožec | Svobodné
hory
Zelinářská praxe na dánské farmě Svanholm | Mar van der List
Kdy: 1. a 2. března 2024,
9.00 – 18.00
Kde: Národní zemědělské muzeum
Praha,
Kostelní 44, 170 00 Praha
Vstupné: Vstupenky lze zakoupit
online
https://www.asociaceampi.cz/co-
delame/symposium/
Pěstování zeleniny v sociálním zemědělství | Sociální podnik Jasan
a mnoho dalšího…
Sledujte nás na webu a sociálních sítích:
https://www.asociaceampi.cz/co-delame/symposium/
https://www.facebook.com/events/1779868642484171/
Spolupořadatelem akce je:
Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s. – Posláním asociace je podporovat blízký vztah lidí
ke krajině, kde žijí, prostřednictvím rozvoje místních potravinových systémů v České republice.
Společnost je zastřešením pro vznik a fungování místních potravinových systémů (komunitou
podporovaného zemědělství, komunitních zahrad aj.) v České republice. Je založena na principech
sdílení, udržitelnosti a otevřenosti novým podnětům. Společnost při své činnosti klade důraz na
ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj.
Další akce:
Nechte se inspirovat vizí prvního českého bioregionu na festivalu Mrkev v zimě 3 v Brně
Zajímá vás, jak zlepšit vztahy mezi produkcí potravin, naší krajinou a zdravým životním stylem? Zda
je vůbec možné propojit šetrné pěstování jídla a prosperující lokální ekonomiku? Odpovědi na tyto i
další otázky spolu s příklady dobré praxe přinese v pořadí již třetí ročník festivalu Mrkev v zimě 3.
Přijďte se inspirovat do brněnského Impact HUBu v pátek 19. ledna od 10.00 do 18.00. Seznámíte se s
vizí prvního bioregionu v České republice a s možnostmi vzájemné spolupráce mezi zemědělci,
spotřebiteli, potravinovými iniciativami, obcemi i dalšími aktéry. Připojte se k těm, kteří fandí zdravé
krajině a jídlu od místních farmářů. Vstupenky na akci zakoupíte online.
Festival Mrkev v zimě 3
Kdy: 19. 1. 2024 od 10.00 do 18.00
Kde: Impact HUB, Cyrilská 7, Brno
Více informací:
https://www.asociaceampi.cz/kalendar-akci/mrkev-v-zime-3/
Vstupné: 200–600 Kč, dle vašich možností, zakoupíte online
Klára Hrdá
PR specialistka
Email: klara.hrda.ofi@gmail.com,